Näringsämnen är de olika föreningar och ämnen som vi får i oss genom mat och dryck. Dessa ämnen är avgörande för kroppens normala funktion och spelar en viktig roll för vår övergripande hälsa och välbefinnande. I denna guide kommer vi att utforska olika näringsämnen, deras funktioner och vilka källor de finns i.

Proteiner: kroppens byggstenar

Funktion

Proteiner är viktiga för att bygga och reparera vävnader i kroppen. De är involverade i bildandet av enzymer, hormoner och immunförsvar.

Källor

Kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, baljväxter som bönor och linser samt nötter och frön är utmärkta källor till protein.

Kolhydrater: energikällan

Funktion

Kolhydrater är kroppens främsta energikälla. De bryts ner till glukos, som används som bränsle för kroppens celler.

Källor

Fullkornsprodukter, frukt, grönsaker och baljväxter är bra källor till komplexa kolhydrater. Enkla kolhydrater finns i socker, sötsaker och vitt bröd.

Fetter: viktiga för kroppens funktioner

Funktion

Fetter är viktiga för upptaget av fettlösliga vitaminer (A, D, E, K), hjärnans funktion och som energireserv.

Källor

Oljor, nötter, frön, avokado och fet fisk som lax och makrill är utmärkta källor till hälsosamma fetter.

Vitaminer: mikronäringsämnen för hälsa

Funktion

Vitaminer är nödvändiga för olika biokemiska processer i kroppen. De stöder immunförsvaret, hjälper till med sårläkning och främjar normal tillväxt och utveckling.

Källor

Frukt, grönsaker, mejeriprodukter, kött och fisk är alla källor till olika vitaminer. Varierad kost är viktig för att få i sig alla nödvändiga vitaminer.

Mineraler: grundläggande byggstenar för kroppen

Funktion

Mineraler som kalcium, järn och zink är avgörande för benstyrka, blodproduktion och en mängd olika biokemiska reaktioner i kroppen.

Källor

Mejeriprodukter, gröna bladgrönsaker, nötter och frön är exempel på livsmedel som är rika på mineraler.

Vatten: livsviktigt för kroppens funktioner

Funktion

Vatten är avgörande för att upprätthålla kroppens temperatur, smörjning av leder, matsmältning och transport av näringsämnen.

Källor

Rent vatten är den bästa källan till vätska. Frukt och grönsaker med högt vatteninnehåll bidrar också till vätskeintaget.

Antioxidanter: skydd mot fria radikaler

Funktion

Antioxidanter som vitamin C, E och betakaroten hjälper till att skydda celler mot skador från fria radikaler och främjar en sund åldrandeprocess.

Källor

Frukt, grönsaker, nötter och frön är rika på antioxidanter. Mörka bladgrönsaker och bär är särskilt höga i dessa föreningar.

Fiber: viktigt för matsmältningen

Funktion

Fiber är nödvändigt för en hälsosam matsmältning. Det främjar regelbunden tarmfunktion och kan hjälpa till att förebygga vissa sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar.

Källor

Fullkornsprodukter, frukt, grönsaker, baljväxter och nötter är utmärkta källor till kostfiber.